top of page

CE ESTE CASA PASIVA

Actualizată în: 2 dec. 2021

Conceptul de casa pasiva presupune asigurarea unui climat interior confortabil atat pentru sezonul rece cat si pentru cel cald fara a implica surse conventionale de incalzire sau racire. O casa pasiva este o casa care este gandita, proiectata si executata intr-asa mod incat pierde foarte putina caldura pe timp de iarna, iar pe timp de vara respinge caldura din exterior. Cu alte cuvinte o casa pasiva este foarte bine izolata incat energia folosita pentru incalzirea casei – sta in casa – si nu iese pe geam, prin perete, acoperis sau pardoseala. Pe timp de vara se comporta invers – nu lasa caldura exterioara sa patruda inauntru. Metodele prin care pastreaza sau respinge caldura, atata timp cat acestea nu folosesc energie, se numesc pasive. Spre deosebire casa activa produce atat de multa energie incat nu este relevanta pierderea ei prin termosistem, adica face "risipa", indiferent de sursa de energie - fie ea regenerabila sau nu.

Astfel o casa pasiva ajunge la conditile de confort interior fara a consuma energie electrica, gaz sau alte surse de energie. Nu consumi inseamna ca nu platesti.


“Casa Pasiva”, sau “Pasivhaus” este un standard — nu un brand. standardul de Casa Pasiva nu este marca inregistrata, poate fi aplicata de oricine in aproape toate proiectele, cladirile si stilurile de cladire.


O casa pasiva are la baza 5 principii:

- Termoizolatie eficienta,

- Ferestre performante,

- Ventilare cu recuperare de caldura,

- Etanseitate,

- Reducerea puntilor termice.

Avantajele casei pasive fata de o casa clasica sunt:

1. Are o protectie termica performanta pe tot conturul. Componentele opace cum ar fi acoperisul, peretii exteriori si placile în contact cu solul au valori U de pâna la 0,15 W / (m2K). Acest lucru corespunde unei grosimi de izolaie între 250 si 300mm când se utilizeaza materiale izolante standard. 2. Izolatia si ferestrele sunt instalate fara punti termice. 3. Ferestrele au valori U de pâna Ia 0,8 W / (m2K). Pentru aceasta, ramele performante si vitrajul triplu cu bagete termoizolante sunt eseniale. Vitrajul are un factor mare de transmisie a energiei solare de 0,50 pana la 0,55 ca regula. Radiatia solara contribuie la reducerea necesarului de energie pentru încalzirea spatiilor. 4. Anvelopa termica a cladirii este închisa de UN SINGUR strat etans la aer (tencuiala interioara, panouri pe baza de lemn, membrane etc.). Etanseitatea la aer trebuie testata utilizând un test de presiune. Valoare max. n50: 0.6 /h . 5. Toate incaperile din interiorul anvelopei termice sunt ventilate (în perioada de încalzire) cu un sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Rata de recuperare a cadurii este de cel putin 75%, astfel încât sa poata fi garantata eficienta cat si confortul interior. Consumul total de energie electrica pentru ventilare nu trebuie sa depaseasca 0,45 Wh / m3. Autor: Arhitect Ciobanu Gicu


Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page