RUPEREA PUNTILOR TERMICE IN SUPERCASE SI CASE PASIVE

Prin puntile termice se pierde aproximativ 25% din caldura. Când diferentele de temperatura între interior si exterior sunt mari, puntea termica formeaza condens. Prin acest proces accelerat si prin lipsa unei ventilari suficiente, se dezvolta mucegaiul care dauneaza atât performantei structurii cât si calitatii aerului interior. O casa pasiva elimina din faza de proiectare posibilitatea instalarii unor punti termice.


Mai jos se observa un exempu schematic de punte termica la imbinarea dintre perete si tamplarie. Aceasta explicare schematica arata cum caldura "o ia pe calea mai rapida" intre doua elemente. Daca o parte dintrun element este mai cald decat partea din alt element cu care se imbina, caldura se transfera rapid de la unul la altul, iar de acolo in mediul interior sau exterior mai rece.

In realitate intre temperatura celor doua elemente se formeaza o medie de temperatura. Curbele de temeratura desi sunt continue sunt mult mai apropiate ceia ce inseamna ca caldura trece de la o fata a imbinarii la cealalta fata intr-un timp mai scurt decat a restului termosistemului.


Puntea termica se poate forma in momentul in care termoizolatia este strabatuta de elemente de fixare cu conductivitate termica ridicate cum ar fi ancore de metal, profile de metal, sau chiar montanti din lemn. In exemplul de mai jos avem o ilustrare a curbelor de temberatura dintrun perete al carui termoizolatie este sptrapunsa de niste profile metalice. Practic toata termoizolatia este compromisa din cauza acetor strapungeri.