top of page

CELE 5 PRINCIPII ALE CASEI PASIVE APLICATE IN SUPER CASE

Actualizată în: 2 dec. 2021

Cele 5 principii ale casei pasive sunt cat se poate de simple. aplicarea lor corecta înca din faza de proiectare, este esentiala pentru a atinge standardele de performanta propuse. atat proiectantul, beneficiarul cat si executantul trebuie sa înteleaga importanta detaliilor fara de care nu se reuseste performanta din punct de vedere energetic si confort a cladirii. Desi simple, aceste detalii pot avea impact asupra pretului fata de detaliile obisnuite ale constructiilor întalnite pe piata. Principiile, care ulterior rezulta solutii si detalii sunt:


1. Ferestre performante



Ferestrele unei case sunt suprafetele prin care se pierde cel mai multa caldura, iar o pierdere de caldura înseamna o factura mai mare la încalzire. Cu cat este mai mare fereastra, cu atat mai multa lumina intra în interior, si în acelasi timp, cu atat mai multa caldura pierdem. Ferestrele unei case pasive trebuie sa atinga înalta performanta si echilibrul în cele doua functiii principale pe care le îndelpinesc: patrunderea luminii naturale si protectia împotriva intemperiilor. Negocierea caracteristicilor ferestrei pentru a ajunge la un echilibru perfect între cele doua functii este cheia în alegerea unor ferestre pentru o casa pasiva.


2. Termoizolatie eficienta



La fel cum haina unui om actioneaza ca o extensie a corpului uman si are rol de protectie împotriva mediului ostil exterior, casa creaza un mediu confortabil pentru activitatile de zi cu zi. termoizolatia unei case este ca o extensie a hainelor noastre. Are rolul de a împiedica caldura din interior sa se piarda în mediul exterior si astfel sa avem senzatia de frig. La fel cum hainele noastre nu produc caldura, nici termoizolatia nu produce caldura, ea are rolul doar de a împiedica pierderea ei rapida într-un interval de timp. Cu cat este mai eficienta termoizolatia, cu atat mai mult timp este nevoie ca sa treaca caldura prin ea. Într-un final caldura va trece dintr-o parte în alta a termoizolatiei, dar conteaza cat de lent sau rapid va trece. La fel ca o haina groasa, daca o îmbracam pe timpul iernii, vom avea senzatia de cald si confortabil daca timpul prin care caldura corpului trece prin ea este mai îndelungat decat timpul de care corpul nostru are nevoie sa produca acea caldura.


3. Etanseitate

Cand vorbim de etanseitate unei case, este foarte simplu sa întelegem principiul daca ne gandim la o nava spatiala. Daca o nava în spatiu ar pierde aer prin peretii si ferestrele ei, mediul interior al navei nu ar mai fi favorabil vietii umane. Într-o casa pe terra pierderea aerului sau schimbul de aer între interior si exterior nu este un factor atat de grav ca într-o nava spatiala, dar are impact asupra confortului interior. Pe langa disconfortul creat, daca pierdem aer cald pe timpul iernii, înseamna ca pierdem bani pe care i-am investit pentru încalzirea sau racirea acelui aer, pe langa amprenta de carbon pe care am produs-o încalzind sau racind aerul. Iar daca aer rece din exterior patrunde în interior, înseamna ca va trebui sa platim mai mult pentru a-l încalzi si pe acesta. Daca ne asigura ca locuinta noastra este etansa, economisim bani si resurse pentru crearea mediului interior confortabil care ne face productivi si care ne face sa ne simtim comod.



Cea mai simpla metoda prin care putem verifica etanseitatea casei, e prin desenarea unei linii continue pe sectiunea casei, care sa reprezinte stratul elemente etanse care se îmbina etans între ele. Daca reusim sa desenam linia continua si sa o închidem, casa va fi etansa.


4. Reducerea puntilor termice

O punte termica apare atunci cand termoizolatia casei este strapunsa de un material sau element care conduce caldura foarte repede între interiorul si exteriorul casei. O punte termica poate aparea cand tragem o conducta prin peretele casei, cand agatam aparatul de aer conditionat pe perete dand la o parte termoizolatia, cand fixam tamplaria în grinda sau stalpul de beton, etc. termoizolatia unei case trebuie sa fie continua si uniforma, orice abatere poate crea o punte termica prin care caldura dintre interiorul si exteriorul casei poate trece foarte usor. Din acest motiv se numeste punte termica: fiindca faciliteaza accesul caldurii de a trece rapid peste termoizolatie.


În exemplul de mai sus avem o sectiune de perete din caramida, termoizolat cu vata minerala, si apoi placat cu placi din aluminiu care are nevoie de o structura metalica de agatare. se observa cum se creeaza punti termice cand termoizolatia este întrerupta de profilele metalice. Metalele sunt foarte buni conductori de caldura. Astfel, structura metalica va transmite foarte repede caldura din interior spre exterior pe timpul iernii, si invers pe timpul verii. In zona profilelor peretele devine rece în interior iarna, si se încalzeste vara.


5. Ventilatia cu recuperare de caldura



Facand referire la comparatia cu nava spatiala de la principiul “etanseitate”, o casa care nu permite schimburi de aer între interior si exterior are o problema grava: nu are aer proaspat. Pentru crearea unui mediu confortabil si productiv avem nevoie de aer proaspat, curat si bogat în oxigen, în continuu. O nava spatiala, are sisteme de filtrare al aerului din interiorul sau si rezerva de oxigen. O casa pe pamant are nevoie de aer din exterior ce contine oxigen, si mai are nevoie sa elimine aerul uzat din interior. Aceasta problema se poate rezolva prin deschiderea geamului spre exemplu, dar deschiderea geamului pe timpul iernii inseamna ca aruncam aerul cald, pentru care platim bani, pe geam. Cu alte cuvinte avem doua probleme: vrem aerul sa se schimbe intre interior si exterior, insa nu vrem ca acest aer sa ia caldura cu el dintr-o parte în alta. solutia acestor doua probleme consta în ventilatia cu recuperare de caldura. Recuperarea de caldura inseamna ca schimbam aerul utilizat din interior cu cel proaspat din exterior, dar in acelasi timp pastram caldura in interior pe timp de iarna, si pe exterior pe timp de vara. Cum? În primul rand cream doua conducte: prin una scoatem aerul afara din interior, prin cealalta aducem în casa aer din exterior. Pasul doi este sa “lipim” aceste doua conducte astfel încat cea cu aer cald sa o încalzeasca pe cea cu aer rece. astfel reusim sa separam caldura de aerul care iese si sa o dam înapoi aerului care intra în casa pe timp de iarna, si invers pe timp de vara.



Respectarea acestor simple principii stau la baza proiectarii si executarii unei case pasive.

Sunt niste principii simple, care pot genera solutii complexe. Aceste principii trebuie sa inspire orice proiect si sa fie un punct de plecare în derularea lui. Orice casa poate deveni mai eficienta daca respecta aceste principii, chiar daca opteaza sa nu fie pasiva. Impactul benefic va fi de durata asupra utilizatorului cat si a mediului.


Autor: Arhitect Gicu Ciobanu

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page