top of page

TERMOIZOLATIA IN CASE PASIVE SI SUPER CASE

Actualizată în: 2 dec. 2021

Izolatia are rolul de intarzia schimbul de caldura al aerului interior cu cel exterior cladirii.

TERMOIZOLATIA NU INCALZESTE CASA ci doar prelungeste timpul in care caldura generata de o sursa de caldura se pierde in mediul exterior. Daca aceiasi cantitate de caldura produsa intr-un anumit timp de sursa de incalzire - se pierde mai repede prin izolatie, temperatura in casa scade si apare senzatia de frig. Daca cantitatea de caldura produsa intru-un anumit timp de sursa ii trebuie mai mult timp sa treaca prin izolatie, temperatura in casa se ridica si apare senzatia de cald. Daca timpul necesar producerii caldurii este egal cu timpul necesar caldurii sa treaca prin izolatia casei , atunci avem o temperatura constanta.


Un parametru important al izolatiilor este definit de conductivitatea termica (λ). Acest coeficient masoara rezistenta la transferul de caldura de la o fata la alta a materialului folosit in anvelopanta unei cladiri. Cu cât conductivitatea termica este mai mica cu atât materialul este mai performant la transferul termic, adica se opune mai mult trecerii caldurii de pe o parte a sa pe alta parte.

Urmatorul coeficient important este transimisivitatea termica (U). U este cantitatea de caldura care trece printr-o combinatie de mai multe materiale. Acesta se calculeaza in dependenta de conductivitatea fiecarui material folosit spre exempu intr-un perete, si grosimea lor. Acest coeficient poate fi calculat foarte usor folosind softul online Ubakus. Cu cat mai mic este U cu atat mai putina caldura trece prin straturile de perete.



Un perete, o placa sau alt element constructiv a anvelopantei cladirii trebuie sa raspunda la mai multe criterii decât izolatie, spre exemplu, un prete trebuie sa reziste la cutremur, adica trebuie sa fie rezistent fizic. Acest fapt influenteaza ordinea straturilor unui perete. Pe langa cerinta termica si fizica, mai apar si multe alte cerinte cum ar fi: rezistenta la apa, la razele UV, permeabilitate la vapori, inertie termica, protectie la condens, anti-efractie, aspect placut, etc. De aceea ordinea corecta a straturilor este esentiala, fiindca toate materialele folosite lucreaza împreuna si formeaza o bariera performanta intre interiorul si exteriorul unei case.


Nu exista un standard fix pentru tipul, materialul si grosimea izolattiilor, ele se vor stabili din proiectare prin criteriile:

1. Forma cladirii (forme simple pentru a evita puntile termice) 2. Performanta suprafetelor vitrate si a tamplariilor. 3. Etanseitatea si puntile termice. 4. Pozitionarea pe teren + atentia la vanturile dominante. 5. Caldura solara. 6. Caldura antropogenica. 7. Materiale folosite. 8. Multe alte criterii in functie de tipul si destinatia cladirii.


Un factor deosebit de important in termoizolarea casei este montajul corect al termosistemului. Acesta trebuie sa fie continuu, constant si sa se imbine corect cu restul elementelor anvelopantei. Imbinarea incorecta poate duce la crearea de punti termice punctuale care scade performanta generala a termosistemului.


Autor: Arhitect Ciobanu Gicu

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page