ETANSEITATE IN SUPER CASE

Etanseitatea creaza un mediu controlat al cladirilor si este un criteriu important într-o casa pasiva cat si intr-o super casa. Neetanseizarea unei cladiri conduce la pierderi mari de caldura, influenteaza durabilitatea constructiei si eficienta energetica.


La o cladire standard 15% din pierderile de caldura se datoreaza unei etanseizari nepotrivite. Desi aportul cel mai mare al unei cladiri eficiente energetic se datoreaza termoizolatiei, printr-o etanseizare necorespunzatoare sau gauri si de aprox. 1mm, izolatia isi pierde din performanta. Izolatia lucreaza doar când constructia este perfect etansa, protejata de vânt / aer.


Etanseitatea casei se gandeste inca din faza de proiect. Cea mai simpla metoda de a verifica posibilitatea etansarii casei este "metoda creionului". Daca putem desena in sectiunea sau planul casei un contur continuu care reprezinta stratul de etansare fara sa ridicam creionul, atunci casa poate fi etansa.

Condensul se formeaza când doi curenti de aer cu temperaturi si umiditati diferite se întâlnesc (temperaturi ext. si int. iarna si vara), si degradeaza în timp partile componente ale cladirii: structura, izolatia, finisaje. Umiditatea care se formeaza este cel mai periculos poluant interior cu un impact major si grav asupra calitatii cladirii. Daca aerul din interior nu este dezumificat, pe timp de vara poate sa ajunga sa aiba umiditate relativa mai mare ca cel din exterior, ce duce in primul rand la disconfort. Pe timp de iarna aerul din interior în timpul exfiltratiei, iar pe timp de vara umezeala din aerul cald din atmosfera patrunde în structura cladirii prin infiltratie. Aceste procese sunt motivele degradarii structurii si materialelor, motiv pentru care o cladire trebuie sa fie cât mai etansa.


De asemenea, din cauza diferentei de temperatura intre interior si extrerior pe timpu iernii, variaza si cantitatea de vapori din aerul interior si cel exterior. Daca o casa nu este etansa, vaporii din interior vor migra natural prin gaurile din pereti, strapungeri sau neetansari ale geamurilor spre exterior. Astfel umiditatea relativa din interior va scadea si asta inseamna disconfort al sistemului respirator si facilitarea imbolnavirii lui.#etanseitate #supercase