CERTIFICAREA PASSIVE HOUSEO casa pasiva înseamna în primul rand o casa ce consuma foarte putine resurse pentru a ajunge la un nivel de confort foarte ridicat. Este o casa bine termoizolata încat poate fi comparata cu un termos, ce pastreaza caldura în interior pentru un timp îndelungat. Pentru a se mentine caldura ulterior constanta la un nivel de confort, are nevoie de foarte putina energie. acest nivel de confort se obtine prin respectarea unor principii simple, si prin punerea în opera a materialelor si elementelor constructive (ferestre, termoizolatie, etc.) într-un mod corect, dupa ce se efectueaza calcule si simulari particulare fiecarei case.


O casa pasiva este o oricare alta casa, care respecta un standardul de casa pasiva impus de Passive House Institute (Germania).


Standardul reprezinta 5 principii de baza:

1. Izolatie termica: U = 0.15 W/(m2K), Uw =0.8 W/(m2K)

2. Evitarea puntilor termice Ψa <=0.01 W/(mK)

3. Ferestre cu vitraj triplu: Uw <= 0.8 W/(m2K); g= 0.50 .. 0.55

4. Anvelopa etansa Ia aer: n50 <= 0.6/h

5. Sistem pentru ventilare mecanica si recuperare de caldura caldura η => 75%


O casa pasiva nu poate depasi urmatoarele valori:

- Necesar încalzire max. 15 kWh/(m2an)

- Necesar racire max.15 kWh/(m2an) sau sarcina termica încalzire / racire <=10 W/m2

- Etanseitate la aer <= 0,6/h

- Necesar de energie primara (tot) <= 120 kWh/m2

- Frecventa per. de supraîncalzire vara <= 10 %


O casa pasiva este caracterizata în general de urmatoarele criterii:


1. Are o protectie termica performanta pe tot conturul. Componentele opace cum ar fi acoperisul, peretii exteriori si placile în contact cu solul au valori U de pana la 0,15 W / (m2K). acest lucru corespunde unei grosimi de izolatie între 250 si 300mm cand se utilizeaza materiale izolante standard.

2. Izolatia si ferestrele sunt instalate fara punti termice.

3. Ferestrele au valori U de pana la 0.8 W / (m2K). Pentru aceasta, ramele izolate si vitrajul triplu sunt esentiale. Vitrajul are un factor mare de transmisie a energiei solare de 0,50 pana la 0,55 ca regula. Radiatia solara contribuie la reducerea necesarului de energie pentru încalzirea spatiilor.

4. Anvelopa termica a cladirii este închisa de UN SINGUR strat etans la aer (tencuiala interioara, panouri pe baza de lemn, membrane etc.). Etanseitatea la aer trebuie testata utilizand un test de presiune. Valoare max. n50: 0.6/h.

5. Toate încaperile din interiorul anvelopei termice sunt ventilate (în perioada de încalzire) cu un sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Rata de recuperare a caldurii η trebuie sa fie de cel putin 75%, astfel încat sa poata fi garantata eficienta cat si confortul camerei. Consumul total de energie electrica pentru ventilare nu trebuie sa depaseasca 0,45 Wh / m3.

6. Aparatele electrice trebuie sa fie eficiente din punct de vedere energetic.

7. Zonele mari vitrate orientate sud si zonele vitrate orientate est si vest sunt prevazute cu protectie solara pozitionata în exterior astfel încat vara aporturile solare de caldura sa poata fi reduse la minimum.


Certificarea unei case pasive înseamna un proces oficial prin care se urmareste respectarea principiilor, se testeaza punerea în opera si se depune o documentatie în vederea obtinerii certificarii. Certificarea poate fi efectuata de catre Passive House Institute sau un certificator acreditat de catre Passive House Institute. Documentatia si proiectarea de casa pasiva poate fi efectuata de un proiectant acreditat Passive House Institute.


Nu exista un pret unic pentru certificare. Pretul depinde de complexitatea proiectului, de tara, de regiune, sau de experienta certificatorului si proiectantului acreditat.


De obicei certificarea unui proiect are cateva faze:

Faza initiala - certificatorul studiaza proiectul si clarifica aspecte speciale care vor fi abordate ulterior în proiect, în vederea obtinerii certificarii.

Revizuire preliminara - o faza preliminare de proiectare în care se stabileste conceptul cladirii ce ia în calcul termosistemul, orientarea cladirii fata de punctele cardinale, posibilitatea de introducere a anumitor sisteme de instalatii, etc.

Revizuirea proiectarii - dupa ce propunerea de arhitectura, structura, instalatii este stabilita, se fac simulari si calcule pe sistemele si elementele de constructie propuse pentru a detecta eventuale abateri de la standard, în vederea rectificarii lor.

Asistenta în timpul derularii proiectului - certificatorul si echipa de proiectare duc o comunicare continua atat în etapa de proiectare cat si în etapa de constructie a casei. Respectarea proiectului în faza de executie este primordiala. Neconcordantele între proiect si punere în opera joaca un rol foarte important pentru a ca testele ulterioare sa fie trecute. (exemplu: testul de presiune, care testeaza casa la scurgerile de aer, adica la etanseitate.)

Revizia finala - dupa finalizarea casei, certificatorul pregateste documentatia ce contine proiectul de arhitectura, instalatii ( sistemul de ventilare, sistemul de încalzire a casei), liste materiale si elemente folosite, fise tehnice a materialelor, calcurile si simularile specifice prin softul acreditat de Passive house Institute, date climatice specifice zonei, detalii de executie, documentarea foto a tuturor fazelor si detaliilor din santier, rezultatele testului de etanseitate si alta documentatie.


Dupa ce documentatia este analizata de catre un certificator si este aprobata, clientul obtine certificatul de casa pasiva, o brosura cu calculele energetice si alte valori caracteristice cladirii, o placuta pentru perete.