top of page

RUPEREA PUNTILOR TERMICE IN SUPERCASE SI CASE PASIVE

Actualizată în: 2 dec. 2021

Prin puntile termice se pierde aproximativ 25% din caldura. Cand diferentele de temperatura intre interior si exterior sunt mari, pe suprafata aferenta puntii termice se poate forma chiar si condens, care ulterior poate dezvolta mucegai. Acesta dauneaza integritatea elementului constructiv cât si calitatii aerului interior. O casa pasiva elimina din faza de proiectare posibilitatea formarii unor punti termice.


Mai jos se observa un exempu schematic de punte termica la imbinarea dintre perete si tamplarie. Chiar daca peretele este izolat bine si fereastra are o rezitenta termica ridicata, imbinarea intre aceste elemente este neglijata. Astfel prin acea imbinare neizolata corespunzator se intampla un transfer rapid de energie termica, care compromite performanta anvelopei cladirii, chiar daca peretii au un strat gros de izolatie. Un exemplu asemanator ar fi o galeata cu apa. Scopul galetii este sa ramana plina cu apa. La aparitia unei strapungeri - voi pierde apa treptat. Pentru ce optez? Sa repar strapungerea sau sa torn apa in continuu pentru a o tine plina?


In realitate intre temperatura a doua elemente imbinate se formeaza o medie de temperatura. Energia termica de la corpul mai cald (mai incarcat) tinde sa se echilibreze cu cel mai rece. Curbele de temeratura prezinta vizual rapiditatea transferului de caldura dintr-un sistem constructiv. Curbele apropiate ca distanta si de temperaturi diferite reprezinta caldura care trece prin element intr-un timp mai foarte scurt. Pentru a evita puntile termice, trebuie sa proiectam sistemul in asa fel incat sa rasfiram aceste curbe.


Puntea termica se poate forma in momentul in care termoizolatia este strapunsa de elemente de fixare cu conductivitate termica ridicate cum ar fi ancore de metal, profile de metal, sau chiar montanti din lemn. In exemplul de mai jos avem o ilustrare a curbelor de temperatura dintr-un perete al carui termoizolatie este strapunsa de niste profile metalice. Practic toata termoizolatia este compromisa din cauza acetor strapungeri.



Autor: Arhitect Ciobanu Gicu

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page